Beveiligingsbedrijf Avast, dat staat voor veiligheid, heeft jarenlang miljoenen euro’s verdiend aan het doorverkopen van zeer gevoelige (persoons)gegevens van 435 miljoen klanten, waaronder 5 miljoen uit Nederland. De gegevens werden o.a. doorverkocht aan giganten als Google, Yelp, Microsoft en Pepsi. Hiermee heeft het collectief misbruik gemaakt van het vertrouwen van consumenten.

Stichting CUIC, een afdeling van de bekende burgerrechtenorganisatie Privacy First, sleept Avast voor de rechter en eist een schadevergoeding van tussen de 800 en 1100 euro per gebruiker. De schadeclaim is inmiddels al opgelopen tot bijna 10 miljoen euro en wordt steeds groter.
“Het is de omgekeerde wereld. Je installeert een antivirusprogramma om je pc te beveiligen, en je krijgt er spionage voor terug. Wij vinden dit een groot schandaal!”, aldus de CUIC-woordvoerder.

Het antivirus bedrijf AVG is al jaren een dochteronderneming van Avast en is hierdoor ook betrokken bij dit privacy schandaal.

Had u in de periode 2015-2020 een virusfilter of browserextensie van Avast of AVG op uw laptop, computer, telefoon of tablet, dan kunt u er voor kiezen om u kosteloos aan te melden voor mogelijke compensatie op https://cuic.eu. Hier kunt u ook meer informatie over deze zaak vinden.

Wij zijn al jaren voorstander van Windows Defender, de gratis antivirussoftware die standaar met Windows wordt geleverd. Deze doet prima zijn werk, zonder bijkomende kosten, reclames en spionage 😊.

Ons advies is dan ook om, als u Avast of AVG gebruikt, deze direct te verwijderen van uw systeem en over te stappen op de standaard Antivirus software van Microsoft. Heeft u vragen, komt u er zelf niet uit om dit te doen of vertrouwd u de instellingen van Windows Defender niet, dan helpen wij u graag!

Volg ons ook op onze Facebook-pagina voor meer informatie!
www.facebook.com/mrbcomputersassen