Phising is het proberen achterhalen van persoonlijke informatie van iemand. Meestal om daar illegale handelingen mee te verrichten en/of hiermee financieel voordeel te behalen. Dit kan op allerlei manieren, zoals via websites, Whatsapp, SMS en via email. Phising wordt steeds geavanceerder, maar met een paar tips kan al veel leed worden voorkomen.

1. Check de afzender van de email. Staat daar een vreemd uitziend emailadres die niet afkomstig lijkt van de betreffende instantie, bedrijf of persoon, dan is het waarschijnlijk een nep bericht.

2. Is het onderwerp vreemd of erg aanlokkelijk om hierop te reageren door de email te openen? Let dan goed op, het kan dat u hiermee wordt verleid om gegevens van u zelf op te geven en er dus wordt ‘gevist’ naar uw gegevens.

3. Klopt de tekst in een emailbericht niet, wordt iets vreemds gevraagd of wordt er gevraagd om uw gegevens op te geven? Waarschijnlijk is het dan een phising-email.

4. Staat er een link in een email? Ga dan met de muiswijzer op de link staan (maar klik niet!), er komt dan een tekst te voorschijn met de link naar een webpagina. Is dit een vreemd uitziende link die niet afkomstig is van een organisatie, bedrijf of persoon, dan is het hoogst waarschijnlijk een phising-email.

Is één of meerdere van bovenstaande punten het geval? Wees dan waakzaam, het zou heel goed een phising-email kunnen zijn. Probeer uw nieuwsgierigheid te onderdrukken en verwijder het emailbericht direct.

Klik hier voor het item over wat phising is.
Klik hier voor het item over phising e-mails.

Volg ons ook op onze Facebook-pagina voor meer informatie!
www.facebook.com/mrbcomputersassen